Kulla Lamm får landsbygdspris!

Länstyrelsen i Skåne och en jury bestående av Region Skåne, Kommunförbundet, Skogsstyrelsen, LRF, SLU Alnarp samt Leader har utsett Otto och Kulla Lamm till årets ungdomssatsning 2010.

Motiveringen löd;

Genom att målmedvetet satsa på lammköttsproduktion har Otto Ramsay skapat tillgång på en efterfrågad produkt. Att dessutom kunna erbjuda färskt lammkött året runt och med ett växande produktsortiment talar för ett gott affärssinne. Ottos tydliga intresse för djur och miljö samt glädjen över att kunna erbjuda allmänheten en inblick
i ett svenskt jordbruk ger en trygg förvissning om att framtidens jordbrukare värnar om långsiktig hållbarhet.

Med en fantastisk energi och positiv känsla för sitt jordbruk, familj och kunder tilldelas Otto Ramsay priset
för Årets ungdomssatsning i Skåne 2010.



Bild: Länstyrelsen


Bild: Länstyrelsen


Bild: Länstyrelsen (det fina priset bestod av en diabas sten med en kronhjort.)


Artikel ur Länstyrelsens egen broschyr


En ung bonde med ljusnande framtid

Otto ramsay har det hela klart för sig. att få arbeta på gården med fåren och den egna gårdsbutiken betyder livskvalitet. Han lever ut sin dröm om ett långsiktigt hållbart jordbruk som allmänheten har en chans att få inblick i.



På gården i Jonstorp som Otto växte upp på och som han senare tog över fanns det får. Efter lantmästarutbildningen på Alnarp bestämde han sig för att satsa på just fårproduktion. Han började med att sälja eget styckat lammkött i liten skala till turister och till några restauranger.Det hela gick så bra att det här med den egna gårdsbuti­ ken bara ”hände” enligt honom själv. Hösten 2009 stod den färdig och med flickvännen Annas sinne för inredning har de nu en funktionell och tilltalande gårdsbutik.

Populärt med påskalamm
Under påsken var det en strykande åtgång på köttproduk­ terna. Särskilt populär var lammstekarna som de själva mari­ nerat och kryddat och som kunden bara kan sätta in i ugnen. De har fått mycket positiv respons från kunderna och nu vill de fortsätta utveckla sortimentet. Målet är ett eget slakteri på gården men då krävs det att han utökar antalet tackor från dagens 220 tackor till det dubbla. På så vis får Otto kontroll på hela produktions­ kedjan. Idag kör han dock själv fåren till slakterierna. Otto menar att det både för dem själva och för kunden skulle betyda mycket om slakten kunde ske på gården.

Symbios mellan människa, jordbruk och miljö
– Jag har arrenderat naturbeten nere vid Skälderviken och det tilltalar kunderna att de kan se fåren beta där.
Det finns så mycket mer att lära kring det här med fårskötsel och möjlig­ heterna att bevara ett öppet landskap.
Att dessutom kunna visa upp en positiv bild av svenskt jordbruk betyder mycket. Jag kan ge kunderna en direkt inblick i hur ett jordbruk fungerar. En egen blogg hjälper mig att förmedla vad som händer på gården.
Det blir allt mer att göra och förutom flickvännen hjälper ännu föräldrarna till så gott de kan.
Men utan startstöd från Länsstyrelsen hade startsträckan varit mycket längre.
– Jag arbetade på en golfbana här intill men stödet gav mig möjlighet att satsa på gården fullt ut.
Det här året kom­ mer bara att vara roligt för då har utgifterna minskat och inkomsterna istället ökat rejält.
Vallhundarna är ett fantastiskt plus med fårhållningen menar Otto. Han ser dem som arbetskompisar som alltid är med honom. De blir del av den helhet och naturlighet som Otto framhäver. Energin gnistrar från en ny generation bonde med känsla för samhällsentreprenörskap.

Text: Catharina Hellström Engström


Kommentarer
Postat av: jenny

Stort Grattis Otto med familj!!! Det är ni väl värda! Kram/Jenny

2010-04-23 @ 22:10:49
URL: http://www.mollanochmig.blogspot.com
Postat av: Lottie

Grattis!!! Det var ni väl värda!! :-)

Hälsningar fam Hansson

2010-04-24 @ 10:54:08
Postat av: anna

GRATTIS!!! Kul att höra att det går bra för er! Det är ni värda. Kram

2010-04-26 @ 11:24:02
URL: http://hellmananna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0